Volop nieuwe woningbouw in Andel
GEPLAATST OP 11/09/2020

Er wordt volop gebouwd in Andel! Bouwlinie realiseert, in opdracht van Woonlinie, in de uitbreidingswijk Bronkhorst in korte tijd een drielaags appartementencomplex. Er komen 15 energiezuinige huurappartementen met balkon, bedoeld voor de sociale verhuur. Het gebouw wordt geheel modulair opgebouwd. Dat houdt in dat alle onderdelen van het appartementencomplex vooraf in de fabriek zijn gemaakt. Op de bouwplaats worden de onderdelen in één dag ‘gestapeld’ tot een kwalitatief hoogwaardig gebouw. Een innovatief staaltje techniek, met als groot voordeel een korte bouwtijd.

Het is een af en aan rijden van vrachtwagens. Prefab elementen met deuren en kozijnen erin en complete keukens en badkamers worden achter elkaar aangevoerd. Met alle installaties en zelfs afgemonteerde stopcontacten worden de elementen met een grote kraan op hun plaats gezet door het vakteam van aannemer Barli uit Uden. Het lijkt een ware puzzel, tot er ‘ineens’ een appartementencomplex zichtbaar wordt. Een innovatieve en bijzonder indrukwekkende manier van bouwen.

Voorgefabriceerd in de fabriek
Prefabbouwer Barli en LA | Architecten Ingenieurs uit Veghel hebben gezamenlijk een duurzaam, toekomstbestendig prefab woonconcept voor woningcorporaties ontwikkeld. Samen met Bouwlinie is dat idee verder uitgewerkt, tot de 15 appartementen die nu in Andel geplaatst worden. In de afgelopen maanden waarin het coronavirus heerste, is in de fabriek van Barli in Uden hard doorgewerkt om de appartementen zover mogelijk te prefabriceren. Parallel daaraan heeft onderaannemer Bouwbedrijf Peter Peters de funderingen ter plaatse gestort en de bouwplaats voorbereid voor het plaatsen van alle prefab onderdelen. Wanneer na vandaag het gebouw staat, zullen zij de komende periode het metselwerk van de buitengevel en de afwerking aan de binnenzijde van de appartementen gaan uitvoeren.

Grote vraag naar woningbouw
Directeur bestuurder Peter van den Heuvel van Woonlinie en wethouder Hans Tanis van de gemeente Altena vertellen hoe blij ze zijn met de nieuwbouw in Andel. “Er gebeurt veel op dit moment in Andel. Woonlinie en Woonservice Meander bouwen bijvoorbeeld 20 levensloopbestendige appartementen in de Notenhoff en een woonvoorziening voor een bijzondere doelgroep in de Bloesemhoff. Daarnaast is er grote vraag naar het type appartementen dat hier in Bronckhorst wordt gebouwd, bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens”, aldus Peter van den Heuvel. “Zodat bijvoorbeeld ook jongeren in Altena kunnen blijven wonen”, vult wethouder Tanis aan. “Het project is in bijzonder goede samenwerking tussen de gemeente en Woonlinie tot stand gekomen.” De wethouder had de eer één van de appartementen ‘op zijn plaats te zetten’ door de kraan eigenhandig te besturen. Een spannende klus, die hem prima afging!

   

Hoe zien de appartementen eruit?
De 15 huurappartementen hebben een woonkamer met open keuken en balkon, één of twee slaapkamers en een aparte berging. De appartementen worden vanaf aanstaande dinsdag 15 september 2020 te huur aangeboden via het regionale woonruimteverdeelsysteem Woongaard. Ze worden naar verwachting begin 2021 opgeleverd aan de nieuwe bewoners.