Realisatie van 174 huur- en koopwoningen, een gezondheidscentrum, ouderenzorglocatie en een nieuwe JBZ Dichtbij locatie in Zaltbommel
GEPLAATST OP 25/01/2023

Op het terrein van het voormalige American Roadhouse werd woensdag 25 januari symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van een toekomstig woon- en zorggebied. Het project bestaat uit 174 woningen, een gezondheidscentrum, ouderenzorglocatie en een nieuwe JBZ Dichtbij locatie. Het project kent vier deelfases. De bouw van de eerste twee fases startten tegelijkertijd begin dit jaar. Hiermee zet Bouwlinie de eerste bouwstappen in het herontwikkelingsplan van de American Roadhouse locatie.

In opdracht van Bazalt Wonen herontwikkelt dochteronderneming Bouwlinie in samenwerking met de gemeente Zaltbommel het voormalige American Roadhouse terrein in Zaltbommel. “Vanaf nu gaan de contouren van deze locatie steeds zichtbaarder worden”, vertelt wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel. ”Dit herontwikkelingsproject, waarbij duurzaam wonen en zorg samenkomen, is een mooie aanwinst voor de inwoners van de gemeente Zaltbommel”.  

Het plan
De komende jaren ontwikkelt Bouwlinie op dit terrein 4 duurzame en levensloopbestendige gebouwen, waarvan het hoogste deel uit 5 woonlagen bestaat. De verwachte oplevering van de eerste twee deelfases is eind 2024.

Startbouw deelfase 1
Bouwbedrijf Van Grunsven Groep B.V. realiseert gebouw A. In dit gebouw bevinden zich 54 moderne huurappartementen (16 sociale-, 20 middeldure- en 18 vrije sectorhuur). Met op de begane grond 1.500m2 gezondheidsvoorzieningen, waarin straks de nieuwe JBZ Dichtbij locatie, de huisartsenpraktijken van dr. Ttito Fernandez en dr. Van der Linden en Apotheek de Waluwe gevestigd zullen zijn. De ingang van het gezondheidscentrum bevindt zich aan de Fiep Westendorplaan, pal tegenover het winkelcentrum de Portage in Zaltbommel.

Meer zorg onder één dak
De JBZ Dichtbij locatie in Zaltbommel zit nu nog verspreid over twee locaties in de binnenstad. Naar verwachting verhuizen beide locaties in de loop van 2025 naar het nieuwe gezondheidscentrum. “We zijn erg blij met de startbouw van onze nieuwe JBZ Dichtbij locatie Zaltbommel. Straks zitten alle spreekuren en diagnostiek onder één dak en kunnen we nog meer zorg bieden aan onze patiënten mét gratis parkeergelegenheid voor de deur, hoe fijn is dat?”, aldus Hélène van der Zandt, unithoofd van de JBZ locatie in Zaltbommel.

Startbouw deelfase 2
Begin dit jaar startte tegelijkertijd bouwbedrijf Tankens Andel B.V. met de realisatie van 54 zorgappartementen (gebouw C). Dit gebeurt in samenwerking met Van Gammeren’s Installatiebedrijf b.v. en Van Vugt Elektro. Op deze locatie kunnen straks mensen met een zeer intensieve verpleegzorgvraag wonen. Bazalt Wonen werkt samen met Santé Partners aan de woonzorgopgave voor Zaltbommel en omgeving. “De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe. We vinden het dan ook geweldig dat dit plan woonruimte biedt voor mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben. We willen de komende periode samen met BrabantZorg en partners als de gemeente, JBZ, Habion en natuurlijk Bazalt Wonen werken aan een goed woon-zorgconcept voor de hele gemeente. Daarin kijken we samen wie welke ondersteuning het beste kan bieden op welke plaats. Goede samenwerking dus zodat we ondanks de krapte op de arbeidsmarkt ondersteuning en zorg toegankelijk houden voor de inwoners. In een later stadium kunnen we hier meer over zeggen”, aldus Jef Mol, bestuurder bij Santé Partners.

Duurzame bouw
Het ontwerp is verzorgd door architectenbureau Buro Kade. “Daarbij is rekening gehouden met duurzame bouw, dat passend is bij de huidige stijl van de bestaande Fiep Westendorp woonwijk. Om de bouw van het totale project voortvarend te laten verlopen, werken we in iedere deelfase met een eigen aannemer”, vertelt Lianne Versteeg, projectontwikkelaar Bouwlinie. De aannemers voor de deelfases 3 en 4 zijn nog niet bekend. De verwachte startbouw van de deelfases 3 (24 sociale huur- en 24 koopappartementen) en 4 (18 koopwoningen) staan gepland eind 2023 met oplevering in 2025.

Project van ‘lange adem’
Achter de schermen werd met diverse partijen jarenlang hard samengewerkt aan de voorbereiding van dit herontwikkelingsproject. “Het project had nog wel wat voeten in de aarde”, vertelt Gerrit Breeman, bestuurder van Bouwlinie en Bazalt Wonen. “De eerste plannen dateren uit 2018. De marktontwikkelingen in onder andere de bouwwereld hebben voor een intensief voortraject gezorgd. Dat betekende dat we onze plannen regelmatig moesten bijschaven om het project alsnog financieel haalbaar te maken. Het is een project van de lange adem kun je wel zeggen. Maar het is gelukt. We zijn blij dat de bouw nu écht van start is gegaan en dat we straks veel mensen een nieuw fijn (t)huis kunnen bieden”, aldus Gerrit Breeman.

Aankleding
Het terrein is omringd met bouwdoeken, waarop het totale plan zichtbaar is. Ook is er rekening gehouden met de omwonenden en de nieuwsgierige voorbijganger. Door de verschillende kijkgaten in de bouwdoeken kan men de bouw op nauwe voet volgen.

 

Meer lezen over het project American Roadhouse