Startsein voor de bouw op de voormalige American Roadhouse locatie

25-01-2023

StartbouwAmericanRoadhouselocatie5

Op het terrein van het voormalige American Roadhouse in Zaltbommel werd woensdag 25 januari symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van een toekomstig woon- en zorggebied. Het project bestaat uit 174 woningen, een gezondheidscentrum, een ouderenzorglocatie en een nieuwe JBZ Dichtbij locatie. Het project kent vier bouwfases. De bouw van de eerste twee fases startten tegelijkertijd begin dit jaar. Hiermee zet Bouwlinie de eerste stappen in het herontwikkelingsplan van de American Roadhouse locatie.

Reactie van wethouder
In opdracht van Bazalt Wonen herontwikkelt Bouwlinie in samenwerking met de gemeente Zaltbommel het voormalige American Roadhouse terrein. “Vanaf nu worden de contouren van deze locatie steeds zichtbaarder”, vertelt wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel. ”Dit herontwikkelingsproject, waarbij duurzaam wonen en zorg samenkomen, is een mooie aanwinst voor de inwoners van de gemeente Zaltbommel”.  

Het plan
De komende jaren ontwikkelt Bouwlinie op het terrein 4 duurzame en levensloopbestendige gebouwen, waarvan het hoogste deel uit 5 woonlagen bestaat. De verwachte oplevering van de eerste twee deelfases is eind 2024.

Realisatie appartementencomplex met zorgvoorzieningen
Bouwbedrijf Van Grunsven Groep realiseert gebouw A. In dit gebouw bevinden zich 54 moderne huurappartementen (16 sociale-, 20 middeldure- en 18 vrije sectorhuur). Op de begane grond van het gebouw komt 1.500 m2aan gezondheidsvoorzieningen, waaronder de nieuwe JBZ Dichtbij locatie, de huisartsenpraktijken van dr. Ttito Fernandez en dr. Van der Linden en Apotheek de Waluwe. De ingang van het gezondheidscentrum bevindt zich aan de Fiep Westendorplaan, pal tegenover het winkelcentrum de Portage in Zaltbommel.

JBZ Dichtbij locatie
De JBZ Dichtbij locatie in Zaltbommel zit nu nog verspreid over twee locaties in de binnenstad. Naar verwachting verhuizen beide locaties in de loop van 2025 naar het nieuwe gezondheidscentrum. “We zijn erg blij met de start van de bouw van onze nieuwe JBZ Dichtbij locatie Zaltbommel. Straks zitten alle spreekuren en diagnostiek onder één dak en kunnen we nog meer zorg bieden aan onze patiënten. Mét gratis parkeergelegenheid voor de deur, hoe fijn is dat?”, aldus unithoofd Hélène van der Zandt.

Start bouw deelfase 2
Begin dit jaar startte bouwbedrijf Tankens Andel ook met de realisatie van 54 zorgappartementen uit gebouw C). Ze werken hiervoor samen met Van Gammeren’s Installatiebedrijf en Van Vugt Elektro. Op deze locatie kunnen straks mensen wonen met een zeer intensieve verpleegzorgvraag.
Bazalt Wonen werkt samen met Santé Partners aan de woonzorgopgave voor Zaltbommel en omgeving. Jef Mol, bestuurder bij Santé Partners: “De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe. We vinden het dan ook geweldig dat dit plan woonruimte biedt voor mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben. De komende periode werken we aan een goed woon-zorgconcept voor de hele gemeente samen met BrabantZorg en partners als de gemeente, JBZ, Habion en natuurlijk Bazalt Wonen. We kijken wie welke ondersteuning het beste kan bieden op welke plaats. Door goede samenwerken houden we ondersteuning en zorg toegankelijk houden voor de inwoners, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.”

Duurzame bouw
Het ontwerp van De Torenvalk en De Wielewaal werd verzorgd door architectenbureau Buro Kade. “We gingen uit van duurzame bouw, die past bij de stijl van de Fiep Westendorp woonwijk. Om de bouw van het totale project voortvarend te laten verlopen, werken we in iedere deelfase met een eigen aannemer”, vertelt Lianne Versteeg, projectontwikkelaar bij Bouwlinie. De aannemers voor de deelfases 3 en 4 zijn nog niet bekend. De verwachte startbouw van de deelfases 3 (24 sociale huur- en 24 koopappartementen) en 4 (18 koopwoningen) staan gepland eind 2023. De oplevering is naar verwachting in 2025.

Project van ‘lange adem’
Achter de schermen werd met diverse partijen jarenlang hard samengewerkt aan de voorbereiding van de herontwikkeling van het American Roadhouse terrein. Gerrit Breeman, bestuurder van Bouwlinie en Bazalt Wonen vertelt: “De eerste plannen dateren uit 2018. De marktontwikkelingen in onder andere de bouwwereld zorgden voor een intensief voortraject. Dat betekende dat we onze plannen regelmatig moesten bijschaven om de plannen financieel haalbaar te houden. Het is een project van de lange adem kun je wel zeggen. Maar het is gelukt. We zijn blij dat de bouw nu écht van start is gegaan en dat we straks veel mensen een nieuw fijn thuis kunnen bieden.”

Kijkgaten voor nieuwsgierigen
Het bouwterrein werd rondom afgezet met bouwdoeken. Hierop is het totale plan zichtbaar is. Speciaal voor nieuwsgierige voorbijgangers zijn in de bouwdoeken kijkgaten gemaakt. Hier doorheen kan iedereen die dat wil de bouw op de voet volgen.

Deel dit bericht op:

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op