Samen met Woonlinie, de nieuwe bewoners en omwonenden
GEPLAATST OP 04/07/2019

Na 1,5 jaar bouwen en renoveren in de woonbuurt Agnietentuin in Zaltbommel is ook fase 2 van dit bijzondere (her)ontwikkelingsplan afgerond. Op woensdag 3 juli openden zowel Bouwlinie, Woonlinie als de gemeente samen met de nieuwe bewoners en omwonenden op feestelijke wijze de Agnietentuin. Daarbij werden ook de 2 nieuwe gootspoken onthuld.

Nieuw plan resulteerde in een prachtige historische woonwijk
Het eerste deel van het (her)ontwikkelingsplan de Agnietentuin werd in 2011 al gerealiseerd aan de Agnietenstraat. Fase 2 heeft iets langer op zich laten wachten dan gepland. ‘Na de crisis zijn we in 2016 samen met de gemeente erin geslaagd om een beter en passend plan te bedenken voor de Agnietentuin. Ons uitgangspunt was dat het stukje historie op de oudste plek, direct naast de stadswal, in de vesting behouden bleef. En dat is goed gelukt’, licht projectontwikkelaar Martin Trower van Bouwlinie toe.

Nieuwe gevarieerde en fijne wijk
In het voorjaar van 2018 startte de bouw van de laatste fase en in het voorjaar dit jaar werden de 17 nieuwe eengezinswoningen en de 9 renovatiewoningen van woningcorporatie Woonlinie aan de Agnietenstraat en Vogelenzang gerealiseerd. De 9 gevelwoningen en 8 hofwoningen zijn gebouwd op de plek waar de TorenTuin jarenlang voor veel verbroedering en gezelligheid zorgde. ‘We zijn heel blij met het resultaat. Mede dankzij het ontwerp van Mulleners + Mulleners Architecten en de afwerking van aannemersbedrijf Tankens sluit deze woonwijk perfect aan bij het middeleeuwse straatbeeld in de vesting en is het nu een fijne, leefbare en vitale wijk waar we ons sterk voor maken. De huurwoningen aan de Agnietenstraat en Vogelenzang hebben hun historische uitstraling behouden. Ook hebben we geïnvesteerd in het verduurzamen van deze woningen, deze zijn nu gestegen van energielabel G naar A+’, aldus Peter van den Heuvel, directeur Bouwlinie en Woonlinie. In het najaar van 2018 zijn de gerenoveerde woningen opgeleverd en de nieuwe bewoners van de 17 eengezinswoningen ontvingen in mei de sleutels.

Agnietentuin 2 gootspoken rijker
De Agnietentuin is vanaf nu twee gootspoken rijker. Tijdens de officiële opening werden, in het bijzijn van de bewoners uit de Agnietentuin en kunstenaar Joris Boudoin, twee nieuwe gootspoken in de Agnietentuin onthuld door Peter van den Heuvel en wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel. Zo is op het dakkapel van het bruine huis aan de Vogelenzang 12 van de familie Van Hemert, ‘de stadsarbeider’ zichtbaar. De reden van dit ontwerp is, dat de overgrootvader van de huidige bewoner de heer Van Hemert van 1908-1929 de stadsarbeider van Zaltbommel was. Hij was de persoon die vroeger de straatlantaarns in de vesting ‘s avonds aanstak. De klompen van de kabouterachtige stadsarbeider mét straatlantaarn verwijst naar de naam van de oude boerderij De Klomp dat in de vorige eeuw op de plek van het nieuwe huis stond.

De tweede gootspook ‘de ballerina’ vind je op de punt van de bruine schuur bij het witte huisje aan de Vogelenzang 12b. Het verhaal luidt dat de nieuwe bewoonster van dit pand Lily Waller een danseres in hart en nieren is. Door een uit de hand gelopen hobby is ze (naast haar kantoorbaan) ook balletjuf. De begane grond van haar woning is omgetoverd tot een dansruimte, waar ze in de toekomst hoopt veel balletlessen te geven. Mede dankzij de nieuwe bewoners geven deze nieuwe gootspoken een bijzonder en historisch karakter weer aan de nieuwe woonwijk de Agnietentuin.Meer lezen over het project Agnietentuin